Jiddu Krishnamurti – un om !

2005080700280501Jiddu Krishnamurti nu e un filozof, un guru, un lider spiritual, ci un om!

.

Multi au deosebita tendinta de a diviza, de la obiecte, la proprii semeni, dar aceasta divizare presupune o discutie mult mai ampla, incadrabila in ReC ( la momentul potrivit ). De aici si incadrarea acestui om in mai multe categorii, pentru ca nici fiintele care au prezentat un interes pentru el, nu au putut sa ii gaseasca o categorie in care sa il incadreze.

.

Uitati de categorii, indiferent de valoarea lor, Jiddu Krishnamurti e un om cu o gandire cat se poate de logica.

.

Pentru cei care nu au auzit de el, va voi face o scurta prezentare:

Jiddu Krishnamurti e de origine indian. Tatal sau, Narianiah Jiddu, a fost functionar la o administratie britanica. Krishnamurti era foarte atasat de mama sa, Sanjeevamma, care a murit cand acesta avea doar 10 ani. Parintii sai au fost veri de gradul II si au avut 11 copii, din care numai 6 au supravietuit copilariei. Erau vegetarieni convinsi si aruncau orice mancare ce se opunea regulilor alimentare.

.

Jiddu Krishnamurti s-a nascut pe 12 mai 1895 intr-un oras mic din Madanapalle. In 1903 familia s-a mutat in Cudappah, unde Krishnamurti s-a imbolnavit de malarie si a avut mult de suferit dupa urma acesteia, rezultand o copilarie trista, inchisa in propria personalitate, adeseori un visator. Mult timp a fost considerat bolnav mintal si era batut cu regularitate, atat la scoala de profesori, cat si acasa de tatal sau. Cateva decenii mai tarziu, Krishnamurti  a scris despre copilaria lui, explicand si analizand precum un psiholog cu n diplome, cum a trecut prin multe momente psihologice. Un bun observator !

.

In 1909, C.W. Leadbeater, un clarvazator cunoscut, l-a intalnit pe Krishnamurti si a afirmat ca ” Acest copil are o aura extraordinara, sustinuta de lipsa de egoism. “. El a remarcat si expresivitatea fetei acestui tanar baiat, care era parca de neclintit, unii ar spune, fara pic de expresivitate. C.W. Leadbeater era convins la acel moment ca acest baiat va deveni un mare invatator.

.

Krishnamurti_sideKrishnamurti urmeaza invatamintele clarvazatorului si este, in cele din urma, luat sub  protectia mai multor lider spirituali ai acelei vremi, acei lideri pregatind acest tanar ca fiind vasul ce va transporta cunostiintele omenirii, devenind un model pentru invatatori. A primit educatii, de la arta meditatiei, pana la ore de sport speciale, unde acesta a aratat din nou capacitati extraordinare. Nu era deloc de acord cu forma de educatie universala si a renuntat la studii dupa mai multe incercari de a trece prin aceasta ordine. A reusit la vremea repectiva sa invete destul de repede sa vorbeasca fluent engleza si italiana si a aratat indemanari extrardinare in mecanica, reusind sa dezasambleze si sa asambleze la loc, masinarii complexe.

.

In aprilie 1911 a fost luat in Anglia.

.

Dupa primul razboi mondial ( 1914 ), Krishnamurti a vizitat mai multe tari unde a tinut discursuri si lecturi privind pacea pe Pamant. De aici a continuat cu astfel de discursuri si pe timp ce trecea, devenea mult mai sigur pe ideile lui. Odata cu atingerea varstei intelepciunii, Krishnamurti a inceput sa dezbata intens probleme precum moartea, viata, sentimentele, gandirea si multe altele. A primit chiar si un premiu pentru pace in 1984.

.

Din pacate, pentru ca viata atatia ani iti ofera, J. Krishnamurti a murit pe 17 februarie 1986 la varsta de 90 de ani, petrecandu-si majoritatea parte a vietii in India, Anglia si Statele Unite ale Americii.

.

De ce e acest om asa important ?

1. Pentru subiectele dezbatute

2. Felul cum vorbeste, calm si mereu atent.

3. Modul cum gandeste. E mereu logic si incearca sa nu raspunda prin DA sau NU. Intelege si el, precum trebuie sa intelegi si tu, ca lucrurile sunt mult mai complexe decat niste simple raspunsuri.

4. Expresivitatea fetei, care il face parca, un om de neclintit.

.

Multi care urmaresc astfel de oameni, din cauza lipsei de a pune creierul la lucru, se arunca in a diviniza. J. Krishnamurti nu detine adevarul absolut pentru ca nici nu stim in ce consta adevarul. Daca adevarul este o concluzie trasa asupra unui eveniment/existente, prin prisma cunostiintelor supreme, atunci J. Krishnamurti se poate apropia cel mai mult de adevar.

.

Aveti multe de invatat de la el si daca ar fi mai multi asemenea oameni de la care sa invatam, lumea ar evolua mult mai rapid si am scapa de razboaie, conflicte, sentimente de ura, geloziie si incrancenare.

.

Sa il fi avut profesor, ma duceam cu drag la scoala.

.

De remarcat ca si acest J. Krishnamurti, ca si multi alti oameni destepti, considera sistemele de educare a populatiei ( scoala, facultatea ), niste sisteme extrem de prost gandite, pana la intentionat gandite. Asta pentru a va pregati pentru urmatorul subiect din ReC, SISTEMUL DE EDUCARE AL POPULATIEI.

.

Gasiti cele mai interesante filmari cu acesta pe TopVid, acolo unde vom baga constant, dar ceva mai rar, astfel de filmulete, mai rar pentru ca abundenta strica. Abundenta, alt subiect pe care il vom dezbate in ReC.