Homeostazia

Discutam intr-un articol despre incapabilitatea oamenilor de a se upgrada, de a accepta ceva nou, dar ceva mai diferit, in viata lor de zi cu zi. Articolu a  venit in urma unei sesizari sesizate de catre mine sesizand ca : oamenii se complac intr-un confort si greu ies din el, fie el si un confort deloc confortabil (un om sarac va accepta statutul de sarac), dar nu stiam de unde vine tendinta asta sau daca e vreun motiv pentru asta. Credeam ca e mediu de vina, mediu actual care imputerniceste doar putine persoane, iar restul accepta statutul de consumator (fie el mare consumator, sau minuscul). Poate e asta sau poate…homeostazia.

.

Bun conlocuitor cu siteul teoretic.com, Gabriel a adus in discutie subiectu si, interesandu-ma despre el,  am ramas socat cat de bine inglobeaza starea despre care vorbeam io, starea asta de frica de a iesi din confortul creat.

.

Articol scris de Pera Novacovici, psiholog (cred). Bine, informatia o poti regasi si pe wikipedia, dar foarte putin in romana, detaliat insa in engleza, despre subiect, insa e mai bine concentrata aici.

Inca ceva : te vei regasi in articol.

.

Dau copy-paste din ce mi-a trimis Gabi.

Definirea homeostaziei (sau de ce cerşetorii sunt mulţumiţi să fie cerşetori, săracii să fie săraci, mediocrii să fie mediocri şi învingătorii să fie învingători): proprietate a organismului de a menţine, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern; proprietate a organismelor vii de a-şi menţine diferitele constante fiziologice.

Deci homeostazia este acea proprietate a organismului şi psihicului uman de a se simţi confortabil, acea stare de bine când suntem satisfăcuţi, comozi şi nu vrem să ne deranjeze nimic.

.

Ce înseamnă asta?
Dacă timp de câteva luni de zile stai doar în faţa calculatorului pe internet, organismul se va obişnui aşa şi se va simţi inconfortabil când va trebui să schimbe brusc obiceiul ăsta şi să meargă în fiecare zi, de exemplu, să facă sport.
.
Dacă o persoană s-a obişnuit cu sărăcia şi are o sumă mai mare de bani la un moment dat, îi va cheltui repede pe tot ce apucă, pentru că starea naturală este sărăcia şi organismul s-a obişnuit aşa, şi, oricât de ciudat ar părea, acei bani în plus îi provoacă o stare de disconfort, iar organismul vrea să revină la starea în care se simţea bine. Dacă sa obişnuit cu lenea, va fi foarte greu să înveţe hărnicia, pentru că nu se va simţi deloc natural.
.
În cazul meu, problema era că organismul meu şi psihicul aveau homeostazia setată să fiu un muppet leneş, fără succes; stăteam în casă şi citeam cărţi şi, când trebuia să ies din casă şi să învăţ cum să obţin ceea ce vreau, nu mă mai simţeam “eu însumi”, pentru că muppet-ul din mine era deranjat. Muppet-ului nu îi place să îl deranjezi din confortul lui. Şi era foarte supărător pentru muppet să se gândească că o să am succes, pentru că s-ar fi născut alfa, iar muppet-ul trebuia să moară.

.
Lenea, comoditatea, amânarea erau “naturale” şi mă făceau să mă simt “eu însumi”.
Un alt stil de viaţă ar fi fost supărător pentru muppet-ul din mine şi, pur şi simplu, simţeam că nu eram “eu însumi” dacă aş fi avut succes.
Apoi au urmat cinci ani în care am luptat cu muppet-ul din mine, mi-am propus să fac orice e nevoie, am suferit eşec după eşec, apoi am învăţat şi am început să am succes până la nivelul în care pot învăţa pe alţii.
.
De fiecare dată când dereglezi homeostazia, atât de deranjat poate fi organismul încât pot apărea chiar şi tulburări fizice, cum ar fi ameţeli, greţuri, senzaţii neplăcute în stomac, se dereglează sistemul digestiv, în plan psihic pot apărea depresii, lipsă de chef pentru orice activitate, intervin lenea şi amânarea.
.
Trebuie să îţi asumi riscul pentru toate acestea, dacă vrei cu adevărat să ai o altă viaţă decât cea pe care o ai acum. Dacă vrei să treci repede de la ceea ce îţi oferă acum viaţa la succesul adevărat în viaţa de zi cu zi, schimbarea va fi dură şi ăsta e preţul pe care trebuie să îl plăteşti.
.
Ceea ce vreau să te învăţ este să scoţi din tine calităţile pe care le ai adormite şi să îţi dezvolţi personalitatea, încât să poţi avea viaţa sexuală pe care o vrei, relaţiile pe care le doreşti, statut social înalt folosindu-te doar de personalitatea ta.
.
Pentru a avea rezultatele pe care le vrei, va trebui să te implici complet, fizic, emoţional, psihic şi spiritual. Ceea ce urmează să înveţi şi mai ales ceea ce va trebui să faci ca să ajungi persoana care are succes în aceste aspecte ale vieţii nu va fi o simplă plimbare prin parc. Aproape sigur, dacă nu ai viaţa pe care o vrei, va trebui să îţi deranjezi homeostazia, dar e nevoie de puţin efort şi sudoare, dacă vrei să obţii într-un timp scurt ceea ce
mulţi nu obţin într-o viaţă.
.
Când a trebuit să învăţ toate aceste lucruri, nu mă simţeam deloc “eu însumi”, dar nu am renunţat nicio clipă, pentru că mi-am dorit foarte mult să reuşesc. Şi crede-mă că niciodată nu m-am simţit mai “eu însumi” decât acum.
.
Aşadar, gândeşte-te bine înainte să zici “nu pot să fac asta, pentru că nu sunt eu”.
E muppet-ul din tine care zice asta, pentru că o să îl deranjeze un lucru nou pe care îl faci. E muppet-ul care nu te lasă să faci sport, care nu te lasă să citeşti o carte ca să devii mai bun, să înveţi despre relaţii şi iubire, să experimentezi orice vrei în viaţă ca să câştigi experienţă. Şi oricine te opreşte să faci aceste lucruri e la rândul său un muppet. Pe lângă muppet-ul din tine.
.
Când ai succes, o să te simţi şi mai tu însuţi decât când nu îl ai. Ca să ai putere în lumea exterioară, trebuie neapărat să ai putere interioară. Asta înseamnă să te bazezi pe tine, să crezi în tine, să ştii că nu poţi da vina pe nimeni decât pe tine.
.
Să ai putere personală înseamnă să ai o viziune reală asupra ta şi a lumii, să fii sincer cu tine, iar respectul de sine este esenţial. Orice faci de acum încolo, pune lângă acest cuvânt: RESPECT.

Dacă nu te respecţi pe tine, ai pierdut înainte să începi. Dacă crezi că nu meriţi, nuvei avea nimic.

.
Homeostazia te va face să te simţi confortabil, indiferent de nivelul tău de trăi, de succesul pe care îl ai în viaţă şi indiferent dacă eşti o persoană mulţumită de tine sau nu.
Dacă vrei să treci de la ceea ce eşti acum, la persoana care are tot ce îşi doreşte, va trebui să suporţi o stare temporară de disconfort, până când te vei simţi bine fiind persoană alfa.
.

Corpul nostru, creierul şi comportamentul au o tendinţă înnăscută să rămână în aceeaşi stare între nişte limite foarte strâmte şi dacă acele limite sunt depăşite să poată reveni brusc între limitele cunoscute.
Şi asta e un lucru bun de cele mai multe ori. Dacă temperatura corpului ar urca sau ar scădea cu 10% ai avea probleme foarte mari. La fel e şi cu glicemia şi multe alte funcţii de bază ale corpului tău.
.
Această stare de echilibru, de rezistenţă la schimbare se numeşte homeostazie. De la o bacterie, de la o broască și până la un om şi de la o familie la grupuri mari de oameni şi întregi culturi avem parte de homeostazie – iar legile ei sunt valabile şi stărilor psihice şi comportamentului, nu doar fizicului.
.
Am spus cum funcţionează homeostazia în fizic. Psihic, dacă eşti obişnuit să te uiţi la televizor 10 ore pe zi asta e starea în care tu te simţi natural. Orice altceva e perceput ca “rău” şi “greu” de organismul şi mintea ta.
În grupuri, de exemplu familie, echilibrul şi homeostazia sunt menţinute prin instrucţiuni, pedepse, privilegii, reguli, cadouri, favoruri, semne de aprobare şi afecţiune.
O naţiune este ţinută la un loc de cultura ei, de legi, educaţie, sport, modelarea oamenilor de succes etc.

.

Aşadar, homeostazia este funcţia care ajută la supravieţuirea lucrurilor aşa cum sunt ele ÎN ACEST MOMENT.
Problema e că homeostazia face lucrurile să rămână la fel şi când lucrurile nu arăta foarte bine. Să zicem că în ultimii 2 ani ai avut o viaţă sedentară. Acum prietenii tăi trag de tine şi îţi dai seama că ai nevoie de sport şi te hotărăşti să mergi la alergat. Îţi iei tenişii, treningul şi o iei la pas. Apoi, la 2 minute după ce ai început, ceva oribil se întâmplă. Poate ţi se face rău la stomac sau te iau ameţelile. Poate ai un sentiment de sufocare şi paralizie.
Te cuprinde panica. Poate vei muri.

NU vei muri. Ce se întâmplă e un semnal de alarmă homeostatic.
“Atenţiune! Se petrec schimbări semnificative în respiraţie, ritm cardiac şi metabolism.
Opreşte ce faci IMEDIAT!”

.
Homeostazia nu face deosebire între schimbările în bine şi schimbările în rău. Ea rezistă ORICĂREI schimbări. În orice stare eşti acum, este considerat NORMAL de către fizicul şi psihicul tău. Asta e prima problemă pe care o vei întâmpina.

.
Dacă eşti sărac, sedentar, fără succes, doborât fizic şi psihic, în depresie de prea mult timp… este considerat normal şi orice încercare de schimbare va fi percepută ca o ameninţare de organismul şi psihicul tău.

Primul pas este înţelegerea acelui lucru şi când schimbarea va începe să se producă să ştii şi să lupţi împotriva homeostaziei.
.
(1) Fii conştient de cum funcţionează homeostazia şi când lucrezi pentru schimbare nu o lăsa să te oprească. Aşteaptă-te la rezistenţă fizică şi psihică. Când alarma începe să sune nu înseamnă că eşti bolnav sau o să mori, sau că eşti leneş, sau că ai greşit făcând alegerea să te schimbi. Este un indicator că viaţa ta se schimbă aşa cum îţi doreşti, în bine, prin alegerile tale. Nu intra în panică şi nu da înapoi.
# Aşa cum am mai spus, te poţi aştepta la rezistenţă din partea familiei, a prietenilor, a anturajului. Homeostazia se aplică şi la nivel de grup social. Când începi să te schimbi, întreg sistemul din care faci parte începe să se schimbe. Oameni vor reacţiona de multe ori negativ, dar nu îţi vor răul. E doar homeostazia şi se vor adapta dacă perseverezi.
.

(2) Negociază cu rezistenţa ta la schimbare. Când schimbarea începe, fii atent la durere, la nemulţumiri. Trebuie să perseverezi şi să împingi înainte, dar să ai grijă să nu te forţezi încât să te accidentezi. La limită, dar conştient de tine. NU te împinge înainte nebuneşte.
Negociază cu durerea. Cum reacţionezi când îţi forţezi limitele? Teamă? Psihosomatic?
Tendinţă de autosabotaj? Certuri cu cei din jur?
Niciuna de mai sus? Stai pe fază. Negociază.
.
(3) Dezvoltă un sistem de suport. Cel mai bine e să te aliezi cu oameni care au trecut prin ceva asemănător sau poate chiar trec împreună cu tine.
Poveste din cartea Mastery de George Leonard: când Jigoro Kano, fondatorul judoului, era bătrân şi aproape de moarte, şi-a chemat discipolii lângă el şi le-a spus că vrea să fie înmormântat cu centură albă. Cât de modest din partea celui mai avansat judoka din
lume să fie îngropat cu emblema unui începător. Aşa cum moartea este o transformare şi ne transformă în începători, la fel face şi viaţa, din nou şi din nou. Dacă acum vrei alte rezultate şi un alt stil de viaţă, vei trece prin transformări. Acceptă să mergi pe calea măiestriei
începând cu începutul. Poartă centură albă fără ruşine şi caută să devii mai bun puţin în fiecare zi.

Acum te poti gandi la motivul pentru care, spre exemplu, The Venus Project nu e acceptat de prea multi. Intervine peste acest confort al lor, acest reglaj cu care ei s-au obisnuit.

.

E ca atunci cand le spui oamenilor ca religia e doar o idee, iar ei te fac arogant, nesimtit si nemernic. Sau cand le spui oamenilor ca ar trebui schimbat sistemul monetar, iar ei iti spun ca esti nebun, sau pun intrebarea retorica “Cum!?Si io ce sa fac!?”, stiind ca nu le poti raspunde la intrebare asa incat ei sa o accepte. Sau cand le spui oamenilor ca nu e necesar sa muncesti, automatizarea ar putea inlocui asta si, desi ei muncesc si probabil ar fi multumiti de o lipsa de efort (in teorie), nu vor accepta si vor incerca sa apere ideea lor. In toate cazurile oamenii isi apara starea de normalitate in care se afla si numai un mix intre gene si mediu te pot scoate din starea asta. A, nu uita, mediu poti fi tu. Adica pot scrie pe blog si altii pot vedea, astfel ii pot influenta, ajuta.

Acum inteleg mult mai bine ca e cam necesara o cadere a sistemului monetar pentru a-i scoate pe oameni din starea asta homeostazica-psihica.

E trist, e medical, e ingrozitor, e “natural”, e trist !

Tags: