Ciudat printre nebuni

Pentru ca am tot vazut comentarii ale celor care citesc teoretic.com de genu “Oamenii ma considera ciudat pentru ca am astfel de idei (comune cu subiectele abordate pe site)”, m-am gandit sa fac un articol deschis la comentarii pe tema asta.

Acum multi ani oamenii, din lipsa tehnologiei, nu puteau spune decat ca Pamantu e plat, asociindu-l cu linia ce parea dreapta din fata ochilor, orizontu.

A venit un oarecare si , prin niste analize logice a constatat ca Pamantu e rotund.
Oamenii ceilalti au inceput sa rada de el venind cu argumentu conform caruia daca planeta era rotunda apa si oamenii ar fi cazut de pe ea.

.

Acum alti multi ani, dar mai recenti, niste baeti’ au incercat sa zboare. Au copiat pasarile, au construit aripi si tot faceau icnercari.

La fel ca data trecuta, oamenii au inceput sa fara misto spunand ca daca am fi putut zbura Dumnezeu ne-ar fi dat aripi.

Chiar oamenii de stiinta ai vremii au scos carti despre cum omul nu poate zbura.

Ei uite ca au reusit si Pamantu e mai rotund ca niciodata.

.

Credeam ca s-a intamplat asa atunci pentru ca informatia era mai deloc, iar ideile [ Pamant Rotund – Zbor ], erau extrem de diferite de normalitate, da’ neah…..

.

Revenim la articol pentru ca am sesizat cu stupoare ca exact aceeasi atitudine e si azi.

Hai sa va dau niste exemple ce starnesc aceste creaturi numite fiinte umane, creaturi cu atitudine de zombi, de chestii pe planeta Pamant ce sunt de umplutura.

Daca ai vrea sa identifici zombii planetei Pamant o poti face prin niste cuvinte transformate in subiecte :

Religie – vorbeste cu’careva despre :  Religia, doar o idee. Zombii iti vor spune ca esti pagan, nebun, dus cu pluta.

Sistemu Monetar –  incearca sa ii explici cuiva ca banii sunt doar niste inventii si ca sistemu monetar nu isi mai are rostu. Zombii iti vor spune ca ai luat-o razna, sa te concentrezi pe a-ti lua un job, ceva…

Proiectu Venus – prezinta-i cuiva proiectu asta. Ca sa citez un prieten recent care a comentat pe blog si pe care il suspectez de zombicism, “Nu tot ce zboara se mananca…” , sugerandu-mi sa las utopiile.

Existenta – incearca sa vorbesti cu careva despre existenta. Ce inseamna ea, cat de misterioasa e, samd. Aici zombii o sa te considere nebun si chiar isi vor face griji pentru tine.

Oricare dintre cuvintele : Zeitgeist, Univers, Sistem bazat pe resursele planetei, planeta, viata extraterestra, oricare dintre cuvintele astea iesite din dogma sociala va crea un ciudat in jurul celui care le aduce in discutie, dar si a aceluia care le discuta.

E exact aceeasi situatie ca acum sute de ani, aceeasi oameni batuti in cap, doar mediu e mai plin de tehnologie….

.

Am dat peste asemenea oameni si dau in continuare, ba chiar am fost unu dintre aia care se uita cateodata ciudat la vreo idee iesita din normal (acum multi ani, pentru o scurta perioada, pana m-am dat deoparte’ din gloata), mai ales la omu care aducea in discutie asemenea idei, asa ca inteleg starea asta de prostie si stiu ca e creata de mediu.

.

Am incercat cu ratiunea, cu logica, cu exemplele, demonstratiile si chiar si cu umoru, nimic nu pare sa mearga.

Pentru asemenea oameni am scris articole precum :

M-am oprit. Am murit. Cine m-a ucis ?” – si am incercat sa ii fac’constienti printr-un articol scurt, da’ extrem de concentrat si diferit prin muzica de fundal.

Planeta Iluzia” – incercand sa le reamintesc faptu ca se bazeaza extrem de mult pe imaginatie.

Opiniile” – pentru a le demonstra ca e periculos sa ai tot felu de opinii si ca trebuie sa te bazezi pe ceva, altfel nu spui nimic.

Pachetu : “zomb fericit”” – ironizandu-le modu de viata.

A murit un A” – inca un articol diferit prin modu de compozitie, un fel de pazal’ cu o morala.

Multi dicteaza realitatea, creata de niste putini.” – am reamintit tristu adevar cum ca multimea conteaza, din pacate.

Zgarietorii de suprafete” – articol dedicat special lor, celor siguri pe ei, celor care se opun noilor idei.

In plus de asta am bagat extrem de multe documentare si clipuri informative pe care daca le vezi vei incepe sa iti largesti aria ideilor acceptate.

.

M-am straduit si o sa ma straduiesc si de acum incolo pentru ca ma afecteaza direct astfel de oameni si nu am cum sa nu fac nimic.

.

Deci : prieteni, amici, parinti, frati, surori, neamuri, sefi, colegi, profesori, toti (99% dintre ei, cel putin) vror sa te tina captiv in ideile deja prestabilite. Odata ce iesi din ideile astea, esti pus deoparte si catalogat intr-un mod pertinent de raucacios (nebun, ciudat, sectant).

.

Io am sesizat demult scriptu vietii (al societatii) si chiar si subiectele despre care sa discuti la o anumita perioada :

Pana in 12 ani nu prea conteaza ca nu prea esti constient de sine.

12-16  : gageturi’, maturizare, scoala.

16-18 :  sex, facultate, relatii de iubire si patima, masini, moda, prieteni.

18-24 : facultate (examene, licente, tot pachetu), job, relatie serioasa, masina.

24-30 : serviciu,  familie si casa.

30-40 : serviciu, credite, copii, sot/sotie, rude si prieteni.

40-50 :  familie, credite, televizor, serviciu.

50-60 : pensie, familie, rude.

60 > : pensie si familie.

.

Cam asta e zona in care se invarte un om normal, zona plina cu subiecte. Discutii despre moda, masini, politica, sex, relatii, familie, copii, credite, casa, masa……adica despre sistemu monetar, atat.

De ce e important ce am zis ? Pentru ca orice subiect iese din zona aia minuscula, de joasa inaltime, e catalogat drept ciudatenie. E chiar greu sa iti mentii nivelu atat de jos, nush’ cum altii reusesc ;).

.

Analiza

Pentru ca subiectu devine infricosator cand realizezi ca asta s-a intamplat mereu de cand cu fiintele astea umane, hai sa incerc sa imi dau seama de ce majoritatea oamenilor se comporta precum niste oi crete.

Dupa analiza mea avem asa :

1. Modul de  invatare al unei fiinte umane (si am mai zis de asta, da’ e extrem de important) care se bazeaza pe a copia efectiv pe ceilalti din specie : vedeti documentaru The Human Ape.

Uitati ca asta se intampla si cand inainteaza in varsta si ma bazez pe :

a. Ati sesizat cum toti cer exemple ? Esti diferit, da’ mai e careva ca tine ? A mai reusit careva sa fie asa ? Mai arata-mi unu ca tine !

b. Moda.

Curentu emo, curentu rock, pornite de la unii, promovate la tv ca fiind cul’ si copiate de mase.

.

2. Obedienta.

Demonstratie stiintifica a obedientei oamenilor :

Milgram’s Obedience to Authority Experiment 2009 – sa vedeti cum se supun oamenii in fata autoritatilor in asa fel incat omoara alte fiinte umane, doar din supunere.

 

 

.

The Asch Experiment – alt experiment extrem de interesant. Oamenii de aici, desi stiu ca gresesc, se supun ideilor celorlalti.

.

The smoke filled room study

.

Social Psychology Experiment – e tare, amuzanta si incredibila


.

The Elevator Experiment – criminala !

.

3.  Mediu care creaza comportamentele.

Felul copiator si obedient il face pe om sa dezvolte punctu 3 al analizei mele.

Mediu aici e sistemu monetar, un mediu extrem de limitat, de aici si ideile limitate ale majoritatii, iar mediu a fost asa dintotdeauna, un mediu egoist, competitiv.

Adica, daca tu nu esti interesat de consum, masini, tzoale’, daca nu esti precum consumatorii prezenti, un cetatean al sistemului monetar in cazu de fata, atunci vei avea de infruntat ciudatenia cu care vei fi etichetat.

A, si aici e demonstrat stiintific’ca mediu creaza comportamentele.

.

4. Homeostazia.

Definirea homeostaziei (sau de ce cerşetorii sunt mulţumiţi să fie cerşetori, săracii să fie săraci, mediocrii să fie mediocri şi învingătorii să fie învingători): proprietate a organismului de a menţine, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern; proprietate a organismelor vii de a-şi menţine diferitele constante fiziologice.” – cititi aici mai mult

Adica starea psihica din care majoritatea nu pot iesi. De asta refuza in a te asculta, pe tine cel cu idei diferite, pentru ca inconstient vrea sa isi mentina starea de confort, fie ea si de disconfort.

Adica daca le prezinti The Venus Project, o idee care le-ar schimba viata definitiv, ei sar sa te faca nebun, ciudat, sectant sau iti spun ca e o utopie, asa ceva nu va fi niciodata, si se inchid, mentinandu-si starea prezenta. Aici iti poti da seama de homeostazia din ei pentru ca The Venus Project propune o schimbare majora in confort pentru toate fiintele umane, o eliberare din fata oricarei supuneri, iar faptul ca ei nu accepta o schimbare in mult mai bine a vietii lor, demonstreaza homeostazia in care se afla.

.

Patru puncte importante cu baze biologice. Practic, daca ar fi sa rezum, de vina este ?

Felul cum functionam (copiind, fiind obedienti si ‘suferind’ de homeostazie) ne face direct legati de mediu. In cazu de fata de sistemu monetar.

Am gasit vionovatu : sistemu monetar.

Daca un sistem ar educa fiintele umane si le-ar face constiente despre felul cum functioneaza si ar lucra la a-i invata pe copii cum sa abordeze idei diferite si sa comunice cu ceilalti, atunci asemenea situatie nu ar mai exista. Ar fi o premiera, zic io, pentru specia umana, o populatie deschisa catre orice idee, o populatie progresiv-inteligenta.

.

De tinut minte ca acesti oameni nu accepta o idee noua, nu e vorba de proiectu Venus, de religie, stiinta, sau altceva, e vorba doar de o idee noua. Amintiti-va asta, ca nu ideea e gresita, oamenii sunt defecti.

.

Daca io sunt ciudat, voi sunteti nebuni !

Tags: