Religia si Schizofrenia

Am tot vorbit despre religie si unii au incercat sa se “lupte” cu mine in idei, dar ce va voi prezenta aici, chiar si daca esti cel mai fanatic religios, te va face sa te lupti cu tine insuti.

.

Ia aminte ca e serioasa treaba.

Datele despre schizofrenie sunt luate de pe wikipedia, de aici.

DEFINITII :

Schizofrenie – ” Este o denumire a unui grup de boli mintale care se includ în categoria psihozelor endogene. Caracteristică este apariția unor manifestări psihopatologice majore, cum sunt halucinațiile, deliruri, tulburări formale de gândire, tulburări afective, tulburări de comportament, dezorganizarea personalității.
Schizofrenia nu are o singură cauză, apariția ei se datorează interacțiunii mai multor factori biologici, psihologici și culturali cu o vulnerabilitate genetică predispozantă. “

Religie – Religia se bazeaza pe o idee ce tine de fantasma, basm, halucinatie. Tipurile de religii sunt multiple si ele sunt intiparite de catre cultura, familie, anturaj.

Prof. Robert Sapolsky vorbeste chiar despre radacinile biologice ale religiei si cum oamenii sunt predispusi catre misticism.


.

MANIFESTARI / CARACTERISTICI :

Schizofrenie – ” Stările delirante sunt foarte frecvente, nu apar totuși în toate stadiile bolii, au un caracter bizar, de neînțeles, uneori magic sau mistic (idei de persecuție, de gelozie, teama de a fi otrăvit, idei hipochondrice etc.).
Halucinațiile pot apărea și în sfera olfactivă (mirosuri urâte) sau corporală (senzații dureroase sau de modificare a unor organe). Halucinațiile vizuale sunt mult mai rare. “

def : delirant = Stare de exaltare, de extaz, de frenezie; entuziasm excesiv, manifestată prin halucinații, aiurări, iluzii.

Religie – Starile delirante in cazul religiosilor sunt extrem de frecvente. De fapt orice legatura cu un asemenea subiect mistic e o legatura iluzorie. Religiosii au un caracter bizar, uneori mistic. Ideea de persecutie aici e Dumnezeu ce priveste constant individul si il pedepseste cu Iadul. Teama religiosului de a nu fi trimis in Iad, de a nu incalca poruncile. Halucinatiile olfactive pot fi regasite in efectul direct al mirosului de tamaie sau mirosul excesiv de lumanari arse intr–un spatiu inchis, precum biserica. Individul de aici  are halucinatii vizuale rare pentru ca nu il poate vedea pe Dumnezeu, ci doar vorbeste cu el.

.

Schizofrenie – ” Alterări ale personalității: senzația de influență a personalității sau gândirii prin forțe exterioare (de ex.: prin hipnoză, unde radio), depersonalizare, derealizare. Bolnavul trăiește o viață dublă, în lumea reală și în lumea reprezentărilor delirante. Într-o formă extremă, bolnavul se încapsulează în el însuși și trăiește numai într-o lume interioară fără contact cu mediul exterior. “

Religie – Destinul. Omul religios crede ca viata lui e scrisa si se simte influentat de anumite reguli  (poruncile) ori de privirea directa a lui Dumnezeu. Multi credinciosi se manifesta in singuratate, biserici, grupuri. De cele mai multe ori duce o viata normala, neinfluentata in mod vizibil de povestea religiei, iar in multe momente se retrage in cealalta personalitate, singuratate (inviere, rugaciune, evenimente religioase).

.

Schizofrenie – ” Tulburări formale de gândire sunt caracteristice: argumentația este lipsită de logică (Paralogism), noțiunile abstracte sunt concretizate (Concretism), elemente heterogene se identifică unele cu altele (Contaminare a ideilor), se construiește un vocabular propriu din cuvinte create de bolnav (Neologisme), gândirea pierde orice legătură, apar confuzii de idei, bolnavul “vorbește alături” sau se blochează complet. “

Religie – Argumentatia este lipsita de logica : ” Dumnezeu exista pentru ca il simt, trebuie sa crezi, nu intelegi, el e TOTUL, el e creatorul, trebuie sa crezi fara sa cercetezi. A creat lumea in 7 zile, traieste in cer, jos e Iadul”. Vocabularul celor religiosi e unul propriu, aici format din arhaisme (sfestanie, divinitate, prooroc, duhovnicesc, etc). Gandirea unui om religios e confuza, de multe ori vorbind alaturi.

.

Schizofrenie – ” Tulburări afective. Bolnavul pierde contactul emoțional cu alte persoane, devine obtuz, reacțiile afective sunt neadecvate (bolnavul râde la auzirea unei vești triste), uneori se constată o ambivalență afectivă (expresia concomitentă a unor emoții contrare). “

Religie – Reactiile afective ale religiosului sunt neadecvate si de multe ori observi asta la aceste ritualuri numite inmormantari. Ei serbeaza aceste evenimente prin mancare si de multe ori voie buna (parastas). Stau la masa, rad, povestesc, tin mortul inainte de inmormantare in casa, stau langa el si desfasoara diferite ritualuri specifice zonei (acopera oglinzile, nu lasa pisicile sa intre in camera, etc). Un eveniment modbid transformat in sarbatoare, comportamente iluzorii, uneori vesele si bine-dispuse in preajma unor asemenea evenimente.

.

Schizofrenie –” Tulburări ale voinței și ale comportamentului social sunt foarte frecvente dar necaracteristice: lipsă de inițiativă, de interese și de energie. “

Religie – Pentru ca ei asteapta viata de dupa moarte sunt lipsiti de initiativa.

.

E fabulos de socant si daca ar fi sa trag o singura concluzie ar fi : Iisus a existat si a fost un bolnav de schizofrenie cu o poveste prea tare (cul) pentru perioada lui. De aici si promovarea ei.

Tags: