Piratu de mine

Uite ca mi-am amintit de o perioada a mea de pirat de filme. Fii atent ca are si morala.

Prin 2003-2005 (parca) incepuse perioada CDurilor si nebuniei filmelor pe CDuri. Cel putin in oras la mine era crima, tot ce era film nou aparea si prin oras, pe la unu, pe la altu. Ardeam cduri in draci, aveam carcase de toate felurile si faceam schimb de cduri cu filme.

Culmea ca, pentru ca imi placeau la nebunie filmele, am devenit unu dintre rarii din oras in materie de filme noi. Aparea cate un film nou, hop il aveam si io. Nu conta ca e CAM sau TS (filmate in cinema), nu se tinea cont pe atunci, sa se inteleaga filmu, atat.

Pe atunci  cand iesea un film nou auzeai de el din reviste sau de la televizor si misteru era cum faceai rost de el, pentru ca asta ma intrebau multi.

Misteru se numea subteran.ro, un site extrem de popular la vremea lui (acum e ars) unde oameni din toata Romania  vindeau cduri cu filme piratate. Ce faceam io ?

Am zis sa fac o afacere din care sa scot si bani si filme noi. Cumparam de la ai’ mai jmecheri de pe subteran.ro cele mai noi filme si le vindeam mai departe online. Deci, cumparam 10 filme (30j de mii cdu), 3 sute toate, le vindeam de 10 ori si scoteam un profit monstru pentru un copil ce abea gadila internetu. Da’ pentru ca nu le puteam vinde prietenilor (asa m-am nascut, cu bun simt) le vindeam online. Aici era toata jmecheria. In perioada aia foarte putini stiau sa faca siteuri si in raritatea aia io m-am apucat sa invat de unu singur cum sa le fac si eram printre putinii cu un site online de filme, restu erau la bataie pe subteran.ro unde isi atasau listele de filme in Excel. De fapt, pentru ca mergea atat de bine si eram in primele cautari in google la “filme noi” sau “filme de vanzare”, am mai deschis inca 4 siteuri. Si uite asa am adunat mii de cduri cu filme si am scos si destui bani.

Imi amintesc’ca venea postasu cu banii de parca primeam salariu :)).

Le vindeam cu 25-30j de mii / cdu si investeam apoi si cumparam alte filme noi. Avantaju meu enorm in reprezentau siteurile care aratau extrem de bine pentru perioada aia si foarte bine organizate cu extrem de multe filme.

Primeam in fiecare zi comenzi si am trimis prin toata tara sute de cduri :).

.

Nu aveam habar ce e aia piraterie sau ca fac ceva ilegal, cert e ca ma scoteam si cu filme noi si cu bani si nu aveam nevoie decat de cduri, carcase si un marcar. Unchimeo avea un stand en gross si imi aducea sute de cduri cu 4-5 mii de lei bucata, asta + carcase de hartie. Aveam un profit de minim 20j de mii pe cdu si puteai sa cumperi minim 5. Deci scoteam pe comanda undeva la 100 de mii, ceea ce era mult in vremea aia + ca aveam multe comenzi.

Imi amintesc’ca veneau multi din oras la mine sa imi ceara in secret cate un film nou, ca stiau ca am, si ziceau ” Stai linistit, nu il mai dau nimanui “.

.

Bosu filmelor pana cand au aparut DvDurile, si aici intervine morala, sau mai degraba ideea abundentei ce duce la disparitia profitului.

Odata cu dvdurile preturile au scazut drastic si puteai cumpara dvd, cu 6-7 filme pe el, la 50-60j de mii, deci cam 10 mii pe film, iar inainte pretu era de 30j de mii, iar dvdu gol era undeva la 10-15 mii. Deci : 60j de mii dvdu cu 6 filme, minus banii dati pe dvd = 45 de mii la 6 filme = 7.5 mii pe film, in loc de 20j de mii in era cdurilor. Scadere drastica :|.  Afacerea a suferit o cadere brusca din cauza abundentei dvdurilor, dar tot continuam :).

Ce m-au omorat au fost torrentsurile si dc++, programele de sheruit’. Cum au aparut astea, oamenii au avut acces gratuit la orice film, nou, vechi, pe categorii sau nu. Asa ca nu am mai putut continua afacerea, sau in cazu de fata pirateria. Am dedus multe din experienta asta, practic de acolo mi-a venit ideea cum ca daca oferi gratis ceva oamenilor dispare mancatoria asta a profitului, egoismu asta si lupta asta oarba pentru profit.

Culmea e ca si acum 2 ani mai primeam mailuri de comenzi de filme….

.

Acum nu cred ca mai e vreunu carre arde filme, in special pe cduri, pentru ca le poti descarca de pe internet fabulos de rapid, ori le poti vedea chiar pe internet, iar internet au toti precum aveau inainte telefon fix.