Sistemul monetar, in colaps

Sa va reamintesc ce e ReC – ReC inseamnea “Respira-v-ar creierii!” si e scris ReC de la record (inteligenta treaba domne) si reprezinta o analiza amanuntita asupra unor probleme definitor de importante.

Uite o altfel de analiza, una non-economica si pe intelesul tuturor.

Sistemul monetar, ca sa intelegi exact cum sta treaba, e sistemul de pe planeta Pamant. De la Franta, la Romania,  Spania, America, Rusia sau Singapore, toti se desfasoara dupa acest sistem monetar.

Practic, totu se bazeaza pe managementu resurselor si al serviciilor cu ajutorul acestor hartii inventate, numite bani.

.

Trebuie sa ti minte un lucru definitoriu pentru articol : tu, pentru a obtine orice fel de bunuri sau servicii ai nevoie de acesti bani, iar pentru a intra in posesia lor trebuie sa ii obti, iar singura metoda e munca. Practic, trebuie sa faci ceva pentru sistemu monetar pentru a primi banii astia. Acum, tocmai de aici pleaca acest colaps.

Baetii’ vorbesc pe la coltu blocului, tanti Margareta isi da si ea cu parerea, economistii se lupta pe la televizor, toti isi dau cu parerea, lucru debil pentru ca opiniile nu conteaza, doar realitatea. Adica, poti doar sa prezinti dovezi ce duc’catre (poate) un colaps al sistemului, dar nu sa definesti intr-o propozitie, extrem de sigur pe tine, un subiect atat de important.

.

De asta o sa prezint niste dovezi ce duc spre colapsul sistemului monetar.

1. Locurile de munca.

Oamenii, neavand unde lucra, nu vor mai putea avea putere de cumparare. Trebuie sa bagi bine la cap ca daca locurile de munca disponibile sunt mai putine decat cei care au nevoie de ele, e o problema majora.

Adica, degeaba tu prinzi un loc in IT daca tanti Mariuta si alte zeci de mii nu mai pot lucra in fabrica, acolo unde se pricepeau. Nu doar tu traiesti in sistemu asta, asa ca nu conteaza daca tu ai un loc de munca stabil, ce nu poate fi inlocuit de automatizare in prezent, pentru ca daca majoritatea raman fara loc de munca, sistemul monetar e incapabil sa mai functioneze. Nu trebuie sa ramana toti fara loc de munca pentru ca sistemul monetar sa intre in colaps. De fapt doar o mica parte poate ramane fara locuri de munca si asta va duce catre revolte, proteste, si eventual catre o nevoie de schimbare in sistem.

.

Bun. Deci, locurile de munca dispar. Da’ cum asa ?

Automatizarea.

Stiu ca ti se pare putin SF, da’ tot ce deti tu acum, sau aproape tot, e produs pe banda rulanta : de la paine, la laptop, masina, mancare. Absolut tot e automatizat.

Partea ‘interesanta’ e ca practic e mai eficient pentru biznis’ sa inlocuiesti muncitorii cu automatizarea/masinarii (nu cer salariu, nu vacante, nu asigurari medicale, nu aer conditionat, nimic).

Cu cat trece timpu, cu atat oamenii nu vor mai putea obtine vreun loc de munca.

.

Sunt roboti care fac’cate 1000 de teste stiintifice pe zi, fara implicare umana; sunt roboti care analizeaza o stare fizica, si deduc teorii si calculeaza formule doar observand; sunt roboti care pot invata absolut orice, de la a juca sah, la a face mancare ori orice fel de actiune intreprinsa de om.

.

De fapt, gandeste-te in ce consta o munca inteligenta, precum doctor, sa zicem.

Doctorul doar observa dintr-o ‘baza de date’ invatata in facultate si apoi ia decizia conform acelor informatii. Nimic greu pentru un robot. In prezent chiar exista roboti care, doar printr-o singura poza, pot recunoaste tipurile de boli ale pielii cu o acuratete mult mai mare decat un doctor. O echipa de oameni de stiinta din Japonia, parca, a anuntat ca pana in 2018 vor intelege complet creierul uman si, daca se va intampla, vor putea crea masinarii cu aceasta capacitate. Ceea ce vreau sa spun e ca nu cred ca exista vreo meserie care sa nu poata fi inlocuita de masinarii.

.

Ia alte exemple recente : Kodak si developatu pozelor.

S-au dus dracu locurile alea de munca. Stiu ca si taicameo’  scotea intr-o perioada bani din asa ceva si ganditi-va ca daca acum ai o imprimanta si un aparat digital (pe care il poti gasi pe jos) esti propriu tau producator.

Mai sunt telefoniste ?

Mai sunt multe dudui la banca ? Acum ai bancomatu cu care poti face orice fel de tranzactie.

In Japonia e cate un tonomat la fiecare 20 m iar aceste tonomate produc de la pizza, la cafea ori orice fel de mancare. Uite, alt exemplu, pantalonii nanotehnoogici care sunt acum pe piata si care nu se murdaresc. O sa se duca industria detergentilor.

ETC.

Si atunci, cum vei mai putea tu lucra ? Cum vei mai putea avea putere de cumparare ?

.

2. Produsele si serviciile vor deveni ‘fara valoare’.

Nu numai ca oamenii nu vor mai avea putere de cumpare, da’ nu vor mai avea nevoie de ea.

Nanotehnologia si imprimantele 3D nu dau nicio sansa de reusita unui sistem monetar.

Imprimantele 3D pot produce absolut orice obiect, in anumite dimensiuni (depinde cat are imprimanta) si poate folosi o gama larga de materiale. De la metale, la plastic si polimer, toate pot fi folosite fie separat, fie combinat. Partea incredibila e ca aceste imprimante 3D produc aceste obiecte functionale. Deci, iti poti crea de la jucarii, la roti pentru masina, sau orice dracie iti trece prin cap. De tinut minte ca rezistenta lor e pe cat se poate de rezistenta, pentru ca precizia e fabuloasa. A, plasticu asta e atat de rezistent incat iti poti scoate proteze pentru picior, spre exemplu. Imprimantele 3D au iesti chiar si la vanzare, costa acum 15.000$ una care scoate doar plastic, dar il si coloreaza. Ganditi-va ca , atunci cand au aparut laptopurile, unu costa vreo 10 mii sau milioane de dolari, un pret exagerat, nu mai tin minte cat, da’ era exagerat, si acum aproape toti au laptop. A, am uitat sa spun ca printeaza si mancare. Chiar sunt restaurante care au asa ceva.

,

Partea fabuloasa e ca aceste imprimante se pot REPLICA. Deci, faci una care iti mai face 100. Deci (din nou) pretu lor va scadea dramatic.

Daca ai o asemenea imprimanta iti trebuie doar materialu, atat, iar materialu e rezolvabil prin nanotehnologie.

.

Nanotehnologia chiar nu da nicio sansa sistemului monetar.

Sefu departamentului de nanotehnologie din America spunea urmatoarele in 2009 : ” acum suntem la un inceput ‘punctiform’/minuscul al nanotehnologiei pentru ca, odata ce vom putea crea 3D (momentan se poate lucra doar in 2D cu nanotehnologia din cate stiu) vom putea construi FABRICI nanotehnologice ce pot construi absolut orice, chiar se pot si replica.” Omu zice ca se va intampla asta in viitoru apropiat, el zice 5-10 ani parca. Ultima parte te va da pe spate : omu scria cu font de 40 intr-o prezentare a lui ca ORICE PRODUS VA COSTA 1 $. Deci, intr-un viitor apropiat ORICE produs va costa 1 $. De la mancare, la masini, ori absolut orice. Stiu, pare SF, da’ cearta-te cu sefu departamentului de nanotehnologie din America, sau cu stiinta, nu cu minte.

In plus de asta nanotehnologia va crea durabilitate, iar sistemu monetar se bazeaza pe consumul ciclic, adica produce intentionat bunuri de proasta calitate pentru a mentine piata. Daca faci o masina care nu va avea nevoie de reparatii zeci de ani, atunci faci praf industria auto.

.

Acum, spuneti voi cum poti trai intr-un sistem in care vor abunda marfurile si serviciile, dar in care trebuie sa muncesti pentru a le obtine, iar orice slujba poate si e inlocuita de masinarii mult mai eficiente ? Ce ii mai poti face sistemului ?

,

Tot ce am scris e foarte bine documentat si, daca nu ai rabdare pana la documentaru la care ma straduiesc, in care vei vedea dovezile (clipuri, imagini) , atunci cere-mi-le si te ghidez ;).

Tags: