O limba pentru toti :)

Daca suna sexy ori vulgar e ceva in neregula cu tine :), io ma refer doar la limba vorbita. De ce sute de tipuri de limbi vorbite cand nu fac decat sa incurce lumea ?

 

Oamenii isi bat capu ani de zile sa-si invete puradeii limba tribului intr-o era in care mai toti tribalii calatoresc si viziteaza alte popoare. Multi isi fac’cuib pe alt taram, asa ca la ce mama dracu mai chinuiti copiii sa invete aglomeratia de sunete caracteristica tribului in care s-au nascut ?

 

happy little french boy with diverse classmates in background

Dupa cum vezi engleza a inceput sa fie din ce in ce mai universala si asta ajuta foarte mult. Spre exemplu de cand stau in Spania ma simt printre extraterestrii pentru ca nu stiu spaniola si ei nu prea stiu engleza. Parca suntem pe planete diferite in lumea asta. Dar contrariu il gasesc atunci cand pot comunica in engleza cu oameni din Japonia, Brazilia ori Rusia (sau iosh’ ce alte tari).

Deci, [ limba universala ] 1 – 0 [ tribala ].

 

Nu numai ca atunci cand inveti o limba noua iti sugruma personalitatea, dar poate cauza multe probleme. Imagineaza-ti ca esti in China si te simti extrem de rau, aproape de a lesina pe strada. Nici nu sti cum sa ceri ajutor o sa le explici la spital ca ai vreo alergie si sa fie atenti cum te trateaza. Poti muri din cauza ca nu te intelegi cu alti “civilizati”.

Imi amintesc pe cand eram la scoala cum insistau oamenii sa inveti romana si cum o asociau cu inteligenta. Cat monument de prostie. Stiu ca modificam poeziile lu Eminescu direct pe cartea de romana, sa sune mai misto. Chiar aveam niste rime mult mai bune si mai inteligente de cat ale lui, asa ca de ce il veneram pe dansu si nu ma venerau pe mine ? 🙂

Serios acum, sa zicem ca faceam poezii mult mai bune de cat el, conta ? Nu! De ce ? Pentru ca eu eram elev, el zeu.

Gramatica e doar un “ceva” inventat dupa ce limbajul luase deja stapanire. Nu e ca si cum cineva ar fii inventat mai intai gramatica, apoi au puiat cuvintele corespunzatoare.

 

Io zic’ca oamenii chiar nu realizeaza cat de mult incurca tonele de limbaje existente intr-o lume in care oamenii sunt din ce in ce mai liberi sa calatoreasca si sa se stabileasca in alte triburi, intr-o lume in care exista internet. E de mirare cum de nu e un haos total din cauza multitudinilor de limbi vorbite. In orasul in care stau in Spania, fiindca e zona turistica, sunt oameni din toate triburile : germani, englezi, spanioli, catalani, italieni, francezi, samd. Si de multe ori vezi faze in care tribalii vror a comunica intre ei ori vror sa ceara ceva la magazin si sunt fortati sa foloseasca alta limba, si te uiti la ei parca au un retard mintal din cauza ca nu se pot exprima. Si io ma simt la fel cand ma intreaba cineva ceva in spaniola si abea daca pot a scoate 4 cuvinte, si alea fara sens.

 

Oamenii vror mereu argumente pentru a lasa lumea asa cum e, de ce sa vin io sa disturb ceea ce e deja stabilit !? Asa ca vin cu tot felu de motive pentru un asa subiect, unul dintre cele mai des folosite e ca multe limbaje egal mai multa diversitate culturala. Desi au o mica dreptate, argumentu cedeaza brusc sub greutatea problemelor pe care le creaza situatia asta. Dar si asa, pentru cei care inca vad asta ca un pe motiv valid, iti propun sa impartim Romania pe orase si fiecare oras sa aiba o noua limba. Cum suna, ha ? Ti-ar conveni ? Dec ce nu!? Creaza diversitate !

 

Gandeste-te la noi, tribul roman, daca stim doar limbaju tribului ne putem intelege cu maxim 22 milioane de fiinte umane, asta din 7 miliarde. Vei rata prea multe oportunitati in materie de relatii si informatie.

 

Sunt atatea probleme cauzate de diferentele de limbaj : de la a te autofraierii cand vrei manipulezi banii (cont bancar strain, te duci la banca si aia nu te inteleg, etc), la a-ti batea joc de personalitatea ta ori a fii in pericol atunci cand folosesti sisteme medicale din strainatate; sunt atatea probleme create de limba iar desteptii planetei cum vror a le rezolva ? Traducatoare din ce in ce mai performante, ori a le baga pe gat oamenilor mai multe limbi la pachet. Sunt atatea firme care investesc milioane de euro in sisteme de traducere in loc sa ia ei banii aia si sa faca niste sisteme de invatamant precum Khan Academy daca tot vror sa educe lumea, si pentru a rezolva problema limbii vorbite, sa propuna sa se invete engleza ca prima limba in scoala.

Bineinteles ca, desi solutia ar fii extrem de simpla (nu reprezinta practic nicio investitie, doar acceptare) e aproape imposibil sa fie aplicata subit, dar va fii aplicata usor-usor. Oamenii clar nu vror sa renunte la traditiile si obiceiurile specifice tribului, iar limba e amprenta unei asemenea grupari. Daca ar stii si ei ca limbajul e doar un grup de sunete carora oamenii le-au atribuit un inteles, ar vedea lucrurile altfel. Si nu uita, matematica, fizica, chimia, sunt limbaje universale si funcioneaza al dracu de bine. Fara ele am avea case in copaci si am manca iarba. Deci, se poate si e mult mai eficient in a avea o limba universala, problema e din nou, nu una tehnica, ci psihica.